1 Ocak 2009 Perşembe

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi


Çocuğa tuvatel eğitimine başlamadan önce anne ve babanında buna ve yaşanabilecek sorunlara karşı hazır olması gerekiyor. Öncelikle çocuğunuzun hazır olduğunu gösteren bir takım sinyaller vardır. Mesela 2 saat kuru kalabilir, tuvalet yapma taklitleri gösterebilir ve hatta tuvaletinide söyleyebilir. Bunlar bezi artık istemediğini gösteren işaretlerdir. Böyle bir durumda anne ve babaya düşen görev; çocuk kız ise annesi ile, erkek ise babasıyla birlikte tuvalete girerek örnek model teşkil edilerek tuvaletin nasıl yapılacağı gösterilmelidir. Çünkü bu yaşta çocuklarda taklit etmeyi çok severler. Kolaylık ve açısından lazımlık kullanılması daha uygun olur. Bu sürece başlamadan önce çocuğa tuvaleti geldiğinde ne demesi gerektiğini sonra neler yapıcakları güzel bir dille anlatılması gereklidir. Küçük küçük alıştırmalar yapılabilir, lazımlığa oturma ıkınma hareketleri gibi ön eğitimde yaptırabilirsiniz. daha sonrada ilk başlandığında çok dikkatli olup çocuğu 20 dakikada bir tuvalete götürmesi gerekiyor. Ailede 1 kişi çocugun tuvalet alışkanlığı ile ilgilenirse bu dönem daha kolay atlatılabilir.. İlk başlarda altına kaçırma gibi olaylar mutlaka olucaktır. Böyle bir durumda çok sert çıkmamak gerekir fakat aman olsun gibi yaklaşımlarda olmamalı. Mesela bu gün oldu ama eminimki birdaha yapmıycaksın gibi açıklamalar şeklinde çocuğa güven aşılayarak tekrar denemesi için motivasyon sağlanmalıdır. Tuvaletini yaptıktan sonra alkışlayarak küçük hediyelerle mesela şeker çikolata ,sticker yapıştırmalar gibi küçük hediyeler vermek motivasyonu en üst düzeye çıkaracaktır.

Bebekleri Kucağımıza Alırsak Alışırlar mı?


Bebekleri kucağa alırken baş ve boyun kasları yaklaşık 2-3 aylık oluncaya kadar tam anlamıyla gelişmeyebilir. Bunu için başını ve boynunu desteklememiz gerekiyor. Bebek kucağa alınırken, hassas bir biçimde elimizle kafası ve kolumuzla boynu desteklenmelidir. Bebeğin kafasının öne ya da arkaya eğilmesi önlenmelidir. Çok ağlayan bebekler ise yüzüstü tutularak kucağa alınabilir.

Bebeklerin kendilerini ifade etme yöntemide ağlamaktır. Bebek ağladığında bunu kendini bir ifade etme yöntemi olarak kabul etmeliyiz. Bebeklerin ilk 3 boyunca alışkanlıkları olmaz. Bebeğiğinizi daima ilk 3 ay boyunca kuçağınızda taşımanın hiç bir zararı yoktur. Çünkü bebeklerin bu dönemde kucağa çok ihtiyacı olur. Bebekler doğduktan sonra 3 ay içinde kendilerini birey olarak hissetmezler. Biz ise , aman kucağa alışmasın korkusu ile kucağa almaktan çekiniriz. Aslında değişik yöntemlerle bebeğinizi kucağınıza bağlayarak taşıyabilirisiniz ve sıklıkla emzirebilirsiniz. Annelerinde kendine güveni tam ve sakin olması çok önemli. Anne etrafın etkisinde kalmış . bebeğinin ağlamasında suçun kendisinde olduğunu düşünürse, şuçluluk duygusu ile devam eden bir annelik durumunda bebekler bunları hissederler. Bu durumdan bebekte etkilenecekir. Annenin bebeğine güvenle dokunması ve taşıması gerekli.

3 aydan sonra herşey düzene girmiş sütünüz geliyor yine ağlıyor ise bu genellikle gaz probleminden dolayı olabilir. 4-5 aydan sonra bebekler kendileri dönebildikleri için size ihtiyacı olmadan gazlarını çıkarabilirler. Eğer ağlama problemi düzelmiyorsa bir hekime gitmek en uygunu olmalıdır.